feedburner

Ruangan yang dibina untuk memberi ruang kepadaku yang tak cukup ruang




Tutorial: Wallpaper iLi-Purple

Labels: , ,

Oleh kerana blog tutorial aku dalam proses kemaskini, aku tempelkan tutorial ni kat blog ni.. Haha..

Ok, ini adalah tutorial untuk menghasilkan wallpaper seperti di bawah ini.. Wallpaper untuk iLuvislam.com..

Photobucket



Step 1 : Create File baru. Contohnya di sini, 1024x768 px.

Photobucket


Step 2 : Kemudian masukkan gambar yang mempunyai cahaya terang dan gelap yang sekata seperti gambar di bawah ini.
Tak kira apa gambar pun boleh, asalkan banyak elemen  warna dan cahaya yang sekata. (Gambar ini sengaja diblurkan..!)

Photobucket

Pergi ke menu di atas. Filter > Blur > Gaussian Blur. Masukkan radiusnya sebanyak 35 piksel.

Photobucket

Hasilnya adalah seperti di bawah.

 Photobucket

Seterusnya pergi ke Filter > Distort > Wave. Tukarkan 'wavelength' seperti berikut. Min:300, Max:500. Tekan OK.

Photobucket

Kurangkan opacity kepada 38%.

Photobucket


Step 3 : Buat satu layer baru. Shift+Ctrl+N. Isikannya dengan warna putih atau apa-apa saja (Shift+F5).

Photobucket

Kemudian pergi ke Blending Options (Layer > Layer Style > Blending Options) dan hasilkan Gradient Overlay seperti di bawah.

Photobucket

Right click di kotak layer tersebut dan tekan 'Convert to Smart Object'. Right click sekali lagi dan pilih 'Rasterize Layer'. Kemudian set kepada 'Multiply'.

 Photobucket


Siap untuk background.
Seterusnya untuk efek.


Step 3 : Pilih 'Elliptical Marquee Tool' dan buat satu bulat besar pada gambar. Untuk menghasilkan bulat yang lebih besar, tekan spacebar sambil gerakkkan cursor ke atas. Lepaskan spacebar dan tarik semula cursor ke bawah. Bulatan yang lebih besar akan terhasil. Lakukan sehingga mendapat hasil seperti di bawah.

Photobucket

Right click pada gambar dan pilih 'Select Inverse'.

Photobucket

Hasilkan layer baru. Shift+Ctrl+N. Namakan layer tersebut sebagai 'Light'.

Pilih tool 'Brush'. Master Diameter:250px, dan Hardness:0%.

Warnakan di luar garisan seperti di bawah.

Photobucket

Selepas itu, tekan Ctrl+D untuk 'Deselect'.


Kaburkan garisan cahaya tersebut dengan menggunakan 'Blur Tool'.

Photobucket

Selesaikan kaburkan, pergi ke Blending Options dan ikut tetapan seperti dibawah.

Photobucket

Photobucket



Step 4 : Ulang Step 3 untuk cahaya yang lebih banyak.
Tukarkan warna outer glow untuk warna cahaya yang pelbagai.

Hasilnya lebih kurang seperti berikut.

Photobucket


Step 5 : Untuk lebih cantik, hasilkan lagi 3 cahaya kecil di sudut atas pula. (cantik ke? haha)

Photobucket


Proses memenuhkan wallpaper pula. Hehe.


Step 6: Masukkan logo. Kalau di sini saya masukkan logo iLuvislam.com.

Hasilkan Outer Glow seperti di bawah di Blending Options.

Photobucket


Step 7 : Masukkan teks.

Photobucket

Groupkan semua tulisan. Pilih semua layer teks.

Photobucket

Dan Convert to Smart Object. Kemudian Rasterize Layer. (Rujuk step 3).
Kurangkan peratus 'Fill' kepada 10%.

Photobucket


Pergi ke Blending Option dan ikut tetapan seperti di bawah.

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Untuk perkataan 'Islam', tetapan adalah sama kecuali tambahkan Color Overlay.

Photobucket


Step 8 : Hasilkan satu layer baru. Namakannya sebagai Shiny. Buat satu bulatan di atas teks.

Photobucket

Isikan dengan warna putih. Pergi ke layer Teks. Sambil menekan Ctrl, klik pada kotak layer tersebut. Right click, kemudian Select Inverse.

Photobucket

Tekan delete dan selepas itu Deselect.

Photobucket

Setkan; Opacity:18%, Fill:84%

Lakukan step yang sama untuk perkataan Islam.

Photobucket

Dan nak ceriakan sikit wallpaper ini, saya letak sparkles pada perkataan tersebut.

Dan TADAA!! Siaplah wallpaper ini...!


Photobucket




5 Mengkritik:
gravatar
izwan sudoku said...
November 23, 2009 at 12:04 PM  

wow! drpd gmbr superhero movie pn ley dpt hasil camni eh? tuto ni betul punye detail ni, fuh.

gravatar
Thahar said...
November 23, 2009 at 12:13 PM  

ya.. detail utk kesejahteraan sejagat.. huhu..

gravatar
ezzat said...
November 23, 2009 at 4:14 PM  

efek yg gempak
tutorial yg masyuk
will try it out
thanx for the share..lol~

gravatar
Thahar said...
November 23, 2009 at 11:02 PM  

alhamdulllah..
cuba la kalo de kelapangan..
haha..

gravatar
Abdul Rahim b. Abdul Hamid said...
December 22, 2012 at 7:07 PM  

Salam.. blh kongsikn tutorial ngn ana x?? emailkan blh?? abdulrahimabdulhamid92@gmail.com

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails