feedburner

Ruangan yang dibina untuk memberi ruang kepadaku yang tak cukup ruang




Tutorial: Wallpaper - Woods

Labels: , ,

Saya telah terjumpa satu teknik dan ingin berkongsi dengan anda semua.. (Itu pun kalau nak ambil kongsi bersamalah. Huhu..

Em,terjumpa satu gambar lantai yang menarik. Lalu terfikir idea nak buat wallpaper.. Yang macam ini..

Photobucket


Bagaimana nak buat wallpaper begini.. Haa.. Ini dia..


Step 1

Buat satu file baru berukuran 1280x800. (Saiz resolusi laptop).

Photobucket


Kemudian pergi ke Edit >Fill (Shift+F5) dan isikan dengan warna #ce9d26.

Photobucket

Photobucket


Ok, sekarang nak buat garisan belakang kayu.


Step 2

Pilih alatan Rectangel Tool di papan alatan.

Photobucket


Tukarkan warna Foreground color kepada warna putih.

Buat satu petak melintang seperti gambar rajah. 

Photobucket



Right click pada layer petak tersebut dan pilih Rasterize Layer.

Photobucket


Kemudian pergi ke Layer >Layer Style >Blending Option dan setkan Stroke seperti di bawah.

Photobucket

Tekan Ctrl+J untuk duplicate layer petak tadi dan gerakkan ke bawah petak yang pertama.

Ulang lagi sehingga petak tersebut memenuhi workspace anda.

 Photobucket


Select pada semua layer petak tadi. Right click, pilih Merge Layer untuk satukan semua petak-petak yang ada.

Photobucket

Photobucket

Pergi ke Edit >Transform >Distort. Tarik layer petak menjadi senget sehingga jadi seperti di bawah.

Photobucket


Tekan enter untuk apply.

Pilih Magic Eraser Tool dan delete pada warna putih.

 Photobucket

Ia akan jadi seperti di bawah.

Photobucket 


Kurangkan Fill pada kadar 46%. Dan setkan Blending Option seperti di bawah.

Photobucket




Photobucket


Step 3

Taip huruf yang hendak dimasukkan dalam wallpaper ini. Contohnya di sini ialah RT (RuangThahar).
Gunakan tulisan Vani. Boleh dapatkan di Dafont.com.

Photobucket


Pilih Rectangle Tool dan tetapkan warna seperti warna background, #ce9d26.

Buat satu petak di belakang layer huruf R tersebut.

Photobucket


Right click pada layer petak itu dan Pilih Rasterize Layer. Kemudian setkan Blending Option seperti di bawah.

Photobucket


Kurangkan opacity huruf R sebanyak 30%

Pilih layer Huruf R dan petak yang baru buat tadi dan satukan dengan menekan Ctrl+G.

Photobucket


Photobucket


Seperti tadi, pergi ke Edit >Transform >Distort. Tarik hingga menjadi senget seperti di bawah.

Photobucket 


Step 4

Buat lagi satu huruf T dan ulang seperti step di atas. Hasilnya insyaAllah akan menjadi seperti ini.

Photobucket 



Step 5

Sekarang untuk efek papan pula.

Gunakan texture kayu di bawah. 

Photobucket



Masukkan ke dalam workspace.

Photobucket 


Pergi ke Edit >Transform >Rotate 90 CCW.


Photobucket  
 


Kemudian Edit >Transform >Distort sehingga jadi seperti di bawah.


Photobucket 


Tukarkan setting layer kepada Multiply.

Photobucket  


Photobucket  

Belum habis lagi.. Haha..

Untuk mengemaskan papan tersebut pula.


Step 6

Crtl+J untuk duplicate layer papan. Sambil menekan Ctrl, klik pada kotak layer huruf R tadi.

Photobucket  

Pergi ke Select >Inverse (Shift+Ctrl+I).

Photobucket  

Kemudian tekan Delete. Dan tekan Ctrl+D untuk Deselect.

Photobucket  


Pergi ke layer R yang pertama dan klik pada gambar mata kecil di situ untuk menghilangkan layer R.

Photobucket  

Dan pergi ke layer R yang baru dimasukkan texture papan tadi dan setkan Blending Option seperti di bawah.

Photobucket  


Step 7

Lakukan perkara sama pada huruf T. Ulang Step 6 tadi.

Photobucket  

Step 8

Duplicate layer texture tadi (Ctrl+J). Dan bawa layer texture copy tadi di bawah layer texture asal.

Sambil menekan Shift dan Ctrl, klik pada kotak layer petak belakang huruf tersebut.

Photobucket  

Tekan Delete dan Deselect.

Photobucket   



Kurangkan Opacity layer texture dan texture copy masing-masing 70%.

Photobucket   



Pergi ke Image >Trim

Photobucket   



Dah siap!! Tambah sedikit kredit atau pada wallpaper.

Photobucket


Ini antara contoh lain yang aku buat.. Sama sahaja.. Tulisan saja yang berlainan..





Photobucket
T.H.A.H.A.R





Dan ini untuk iLuvislam.com

Photobucket

9 Mengkritik:
gravatar
nnur_iman said...
December 3, 2009 at 6:40 AM  

agak panjaaaaaaaaaaang gak step die ni...hmm..

gravatar
Thahar said...
December 3, 2009 at 9:05 AM  

alaa...
8 Step je..
huhu..

em,mmg pnjang..
tp kalo dah taw, xde la pnjang sgt..
hehe..

gravatar
izwan sudoku said...
December 3, 2009 at 10:35 AM  

salam thahar,

yg step 5 tu,
dlm effect papan,
mmg kne copy drpd gmbr texture kayu tu, ke, texture tu mmg dah ade dlm PS?

cantik lantai ko~
betul nmpk macam lantai kayu yg real punye,
macam foto.

gravatar
Thahar said...
December 3, 2009 at 10:51 AM  

em,klik la kt situ..
aku download..
gune apa2 texture kayu pun bleh..
asalkan jadi..

haha.. mcm foto?
ko kn photographer..
tngkap la gambar real..
huhu..

gravatar
menoufiaz™ said...
December 4, 2009 at 8:53 PM  

bagus encik thahar..nak buat tutorial memang mencabar kan..

gravatar
Thahar said...
December 5, 2009 at 3:50 PM  

huhu.. ye2.. sgt2 mencabar..
hehe.. encik menoufiaz sgt berpengalamaan membuat tutorial..
huhu..

gravatar
hati kencang said...
May 18, 2012 at 8:15 PM  

sangat menarik..thanx 4 those yg ajar ni:)

gravatar
Thahar said...
May 19, 2012 at 9:45 AM  

Oh, masih ada yg baca entri ini. Alhamdulillah. Terima kasihhhh kerana sudi baca.

gravatar
tomodachi said...
June 5, 2012 at 10:50 AM  

saya copy tuto ni..
thanks thaha..
update lagi laa..
haha..!

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails